TRANS

Profiel

“TRANS architectuur | stedenbouw ontwerpt ruimte op de achtergrond, ten dienste van het leven dat er zich kan ontplooien. Af en toe treedt de ruimte naar voren en verduidelijkt iets wat we allicht al kenden, om terug te verdwijnen in een nabije afwezigheid.”

TRANS architectuur | stedenbouw is een in Gent (B) gevestigde ontwerppraktijk die werd opgericht in 2011. Het is een team getalenteerde en gedreven architecten en stedenbouwkundigen onder leiding van Bram Aerts en Carolien Pasmans. Op korte tijd heeft het bureau een sterke reputatie opgebouwd als deel van een veelgeprezen generatie ontwerpers.

TRANS werd als winnaar aangeduid in talrijke wedstrijden zoals onder meer het Royal Institute for Theater, Cinema & Sound (RITCS) in Brussel, het Cultureel Centrum Ensemble in Gentbrugge, de mixed-use Dockside toren in Brussel en het Leietheater Deinze dat onlangs voor het publiek werd geopend. Het bureau werkt aan complexe, grootschalige stadsontwerpen in Hasselt, Pelt, Turnhout, Gent en Eeklo. In samenwerking met Carmody Groarke en RE-ST werd TRANS aangeduid als winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd voor het Design Museum Gent.

Bram en Carolien zijn toegewijde lesgevers aan de Katholieke Universiteit van Leuven, de Universiteit Antwerpen en voorheen ook aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst. Beiden geven ze nationaal en internationaal lezingen over architectuur en stedenbouw.

TRANS werd genomineerd voor de EU Mies van der Rohe Award 2019, laureaat voor de Architectuurprijs Vlaams-Brabant 2015 en 2017, de Belgian Buildings Awards 2019, de Real Estate Awards 2019, BigMat awards 2019. In 2019 werd TRANS ook geselecteerd als finalist voor de Jo Crepain Awards voor de meest innovatieve praktijk in Vlaanderen.

Het werk van TRANS wordt (inter)nationaal gepubliceerd. In 2018 werd een eerste monografie over het werk van de praktijk gepubliceerd bij nai | 010 uitgevers.

Team

Bram Aerts

ir. architect, vennoot

Carolien Pasmans

ir. architect, vennoot

Paulien Herbots

ir. architect
KU Leuven 2012

Robin Cuvelier

architect
KU Leuven campus Gent 2003

Jan De Ruyver

ir. architect
UGent 2005

Elise Oosterloo

architect
KU Leuven campus Gent 2017

Sara Verstraete

ir. architect
UGent 2018

Wouter Geyskens

ir. architect
KU Leuven 2019

Michiel Weekers

architect
KU Leuven campus Gent 2010

Pieter-Jan Vandenwijngaert

ir. architect
KU Leuven 2020

Suzan Vercaempst

architect
KU Leuven campus Gent 2020

Jelle Segers

ir. architect
UGent 2020

Elisabetta Muttoni

architect
Accademia de Architettura di Mendrisio 2020

Andrada Galan

architect
KU Leuven campus Gent 2019

Luis Duarte Langerock

architect
KU Leuven campus Gent 2021

Jorg Leemans

architect
KU Leuven campus Brussel 2021

Deborah Vanden Brande

architect
KU Leuven campus Gent 2000

Publicaties

Ryhove Urban Factory gepubliceerd in Composite Presence

LEIETHEATER DEINZE GEPUBLICEERD IN Architectures Wallonie-Bruxelles Inventaires #3 Inventories

LEIETHEATER DEINZE GEPUBLICEERD IN A+ 285

Design Museum Gent gepubliceerd in A+ 285

Wedstrijd Design Museum Gent gepubliceerd in AV proyectos 099

Ryhove Urban Factory gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°14

Ryhove Urban Factory gepubliceerd in A+ 284 special edition

De Schoor Turnhout gepubliceerd in A+ 283

City Made uitgegeven bij nai I 010

Leietheater Deinze gepubliceerd in De Standaard

Dockside Brussels gepubliceerd in A+ 280

Ryhove Urban Factory gepubliceerd in het boek  EU Mies Award 2019

 

Ryhove Urban Factory gepubliceerd in A+ 273

 

Ryhove Urban Factory gepubliceerd in Belgium New Architecture 7

Kerkhofhuisje gepubliceerd in Provenciale architectuurprijs 2015

Cahier #003 Archipel

Cahier #5 Duurzame transformatie

Pilootprojecten Wonen

Pilootprojecten Collectief Wonen

Architectuurboek Vlaanderen n°11

Pilootproject Schorvoort gepubliceerd in A+ 249

Keperke Dilbeek gepubliceerd in De Standaard

Leietheater Deinze gepubliceerd in Open Oproep

Leietheater Deinze gepubliceerd in A+ 254

Exposities

22.05.2021 – 21.11.2021

Composite Presence – Biennale Architettura 2021

De tentoonstelling, gecureerd door Bovenbouw Architectuur, toont een maquettelandschap dat de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen representeert. Bovenbouw Architectuur ontwerpt voor het Belgisch paviljoen een scenografie die een stedelijk landschap toont dat bestaat uit een reeks maquettes op schaal 1/15. 50 recente projecten van 45 hedendaagse Belgische bureaus dragen bij aan het denkbeeldige landschap. De geselecteerde projecten tonen het belang van het actuele beleid qua stadsplanning en aanbestedingen. Veel van de ontwerpen in deze stedelijke compositie komen voort uit procedures die opgezet werden door de stadsbouwmeesters, de Vlaams Bouwmeester en verwante instanties. De opstelling simuleert de onderhandelde stedelijke ruimte die zo langzaamaan ontstond.

https://www.vai.be/projecten/composite-presence—biennale-architettura-2021

Foto Carolien Vereecken en Nicolas De Paepe

12.09.2019 – 17.11.2019

Reizende tentoonstelling EU Mies Award 2019 in Bozar Brussels

​​​​​​​In april 2019 koos een internationale jury onder het voorzitterschap van Dorte Mandrup een winnaar uit de vijf overgebleven finalisten voor de EU Mies Award 2019 en een Emerging Architect Prize uit de eerdere shortlist van 40 projecten. Sinds mei toont een reizende tentoonstelling modellen, teksten, video’s, schetsen en tekeningen van de 40 projecten op de shortlist en een samenvatting van alle 383 genomineerden. Deze constellatie verspreidt het werk van Europese architecten en leidt tot belangrijke discussies en samenwerkingen over de manier van ontwerpen en bouwen, en de invulling van plaatsen, steden en grondgebieden. Ryhove Urban Factory maakt deel uit van de tentoonstelling.

 

10.10.2019 – 05.01.2020 en 19/01/2020 – 03/05/2020

Tentoonstelling ‘Housing Apart Together’

In de expo ‘Housing Apart Together’ brengt Architectuurwijzer 16 Vlaamse collectieve woonprojecten bij elkaar. Collectief wonen komt steeds vaker in beeld als duurzame nieuwe woonvorm, maar tegelijk bestaan er veel vragen over het delen en samenleven. Dockside maakt deel uit van de tentoonstelling.

 

19.10.2019 – 20.10.2019 and 26.10.2019 – 27.10.2019

Architectenhuiskamer Editie 11: FOUTLOOS

AHK presenteert de fototentoonstelling ‘FOUTLOOS’. Architectuurpublicaties tonen ‘the picture-perfect’. Bestaat deze foutloze architectuur of is elke realisatie een verzameling van (im-) perfecties? Aan de hand van 2 foto’s tonen architecten hun architectuur en hun poging om het foutloze na te streven.

 

22.09.2019 – 27.09.2019

Expo ‘Ontwerpen voor Gent’

Gent huisvest twee hoog aangeschreven architectuuropleidingen en beschikt daarmee over heel wat potentieel als het op onderzoek en ontwerp aankomt. De Stadsbouwmeester neemt tijdens F/a het initiatief om bruggen te bouwen. Samen met de studenten Architectuur en Stedenbouw van de UGent, de Faculteit Architectuur KU Leuven, ETH Zurich en de architectuurvereniging Archipel zette hij een expo op met sterk studentenwerk waarin Gent het werkveld vormt.
De studenten tonen interventies in een stad die veraf staan van de dagelijkse concrete architectuurpraktijk, maar die wel verkennend de opgaves en kansen verbeelden, die de stad kan bieden. De geselecteerde projecten tonen Gent vanuit een expliciet andere blik.

 

(c) Pepo Segura

07.05.2019

Travelling exhibition EU Mies Award 2019

De auteurs van de genomineerde werken nemen deel aan seminars, discussies en lezingen en de werken worden gepresenteerd in verschillende architectuurevenementen wereldwijd. Ryhove Urban Factory maakt deel uit van de tentoonstelling.

 

04.08.2018 – 01.09.2018

Summer studio Arsenaal Gent

De ambitie van deze workshop georganiseerd door Bram Aerts ( KULeuven campus StLucas Gent) kan als volgt samengevat worden: “Een proces ontwerpen op een van de laatste karakteristieke en cruciale locaties voor een productieve stedelijke economie in Gent.”

 

19.05.2017 – 21.05.2017

Verloren ontwerpen, Architectenhuiskamer

Een ereplaats in een wedstrijd, een concept dat niet vergunbaar blijkt of ruzie tussen opdrachtgevers die roet in het eten gooit …  Architectenhuiskamer en Architectuurwijzer geven deze ontwerpen een tweede leven op de begijnhofsite van Hasselt.
Een 40-tal maquettes sieren het decor van de achtste Architectenhuiskamer op 18 mei.

 

08.10.2016 – 12.02.2017

MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden

De tentoonstelling ‘MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden’ toont een selectie van ongeveer zestig architecturale modellen. Het legt de nadruk op maatwerk, precisie en vakmanschap als onderstromen in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de afgelopen dertig jaar.

 

28.04.2016 – 17.09.2017

Een tijdelijk toekomsteninstituut, M HKA, Antwerpen

Een tijdelijk toekomsteninstituut zet aan om kritisch na te denken over wat komen gaat in plaats van terug te blikken op hoe vorige generaties zich ‘de toekomst’ inbeeldden. Op welke manier zullen tentoonstellingen ons denken prikkelen? Moeten het totaalervaringen worden die ons weglokken van ons scherm? Hoe autonoom zullen kunst en kunstenaars zijn ten opzichte van de rest van de wereld?

21.10.2015 – 10.01.2016

Open tentoonstelling verkavelingsverhalen

Verkavelingswijken krijgen het vaak zwaar te verduren: te dicht op elkaar, te weinig gedifferentieerd, de ecologische voetafdruk te hoog … Tegelijkertijd experimenteren bewoners met collectieve woonvormen, kleinschalige bedrijvigheid, samen hernieuwbare energie opwekken, en meer. ‘Verkavelingsverhalen’ grijpt deze experimenten aan om een breed debat te starten rond de Vlaamse verkavelingswijk.

Lezingen

‘Recent work’ lezing aan de University of Liverpool

‘hybrid factory/hybrid city’ in Turijn, Italië

Booklaunch ‘City Made’, 019 Gent

 

‘Ontwerpen voor Gent’, Belgacomtoren Gent

 

Summer studio Arsenaal, WTC Brussel

 

A-Z lezingen, Z33 Hasselt

 

Across, Liège

 

Architectuur en context, Museum M Leuven

 

Existenz, Leuven

 

Duurzame transformaties Ar-tur, Leuven

 

Master of Human Settlements, Leuven

 

Modulor, Antwerpen

Awards

Leietheater Deinze is genomineerd voor de Fritz Höger Award 2020 for Brick Architecture.

 

TRANS aangeduid als winnaar Belgian Building Awards 2020 in de categorie ‘Build2Work’ voor VAN HOOREBEKE TIMBER

Ryhove Urban Factory is genomineerd voor de EU Mies Award 2019

TRANS heeft met het project Balenmagazijn Gent de ‘Speciale Vermelding voor Jonge Architecten BigMat ’19’ ontvangen.

Ryhove Urban Factory is genomineerd voor de RES Award 2019

TRANS is genomineerd voor de Jo Crepain Award 2019

Ryhove ontving een speciale vermelding voor de Architizer A + Awards 2019

Ryhove Urban Factory is genomineerd in de categorie ‘New Way of Working’ voor de BBA 2019

Kerkhofhuisje Dilbeek is geselecteerd voor de Provenciale Architectuurprijs Vlaams-Brabant 2015

 

Agenda

10 oktober 2020

LEZING

Bram Aerts geeft een lezing in de Minardschouwburg te Gent, samen met Marc Felix over de transformatie van het DC Gentbrugge.

Vacatures

(gepubliceerd op 31/08/2021)

Vacature 1 | Vacancy 1 | Poste Vacant 1

Full time (ir.) architect met ca. 4 jaar ervaring of meer. Verantwoordelijkheden: projectarchitect voor de uitwerking van een lopend project en/of één of meerdere projecten in wedstrijdfase. Vaardigheden: getalenteerd ontwerper, probleemoplossende, pro-actieve ingesteldheid, ervaring met Autocad, Adobe Creative Suite, Revit is plus, teamplayer, Nederlandstalig + Engels en/of Franstalig – Solliciteren: stuur cv/portfolio & motivatiebrief naar info@transmail.

Full time (eng.) architect with approx. 4 years experience or more. Responsibilities: project architect for the elaboration of an ongoing project and/or one or more projects in competition phase. Skills: talented designer, problem solving, pro-active attitude, experience with Autocad, Adobe Creative Suite, Revit is plus, team player, Dutch + English and/or French – Apply: send CV/portfolio & motivation letter to info@transmail.be.

(ing.) Architecte à plein temps avec environ 4 ans d’expérience ou plus. Compétences : architecte de projet pour l’élaboration d’un projet en cours et/ou d’un ou plusieurs projets en phase de concours. Compétences : designer talentueux, orienté vers les solutions, attitude proactive, expérience avec Autocad, Adobe Creative Suite, Revit is plus, esprit d’équipe, néerlandais + anglais et/ou français – Candidature : envoyer cv/portfolio & lettre de motivation à info@transmail.be

________________________________________________________________________

Vacature 2 | Vacancy 2 | Poste Vacant 2

Full time (ir.) architect met ca. 2 jaar ervaring of meer. Verantwoordelijkheden: projectarchitect voor de uitwerking van een lopend project en/of één of meerdere projecten in wedstrijdfase. Vaardigheden: getalenteerd ontwerper, probleemoplossende, pro-actieve ingesteldheid, ervaring met Autocad, Adobe Creative Suite, Revit is plus, teamplayer, Nederlandstalig + Engels en/of Franstalig – Solliciteren: stuur cv/portfolio & motivatiebrief naar info@transmail.

Full time (eng.) architect with approx. 2 years experience or more. Responsibilities: project architect for the elaboration of an ongoing project and/or one or more projects in competition phase. Skills: talented designer, problem solving, pro-active attitude, experience with Autocad, Adobe Creative Suite, Revit is plus, team player, Dutch + English and/or French – Apply: send CV/portfolio & motivation letter to info@transmail.be.

(ing.) Architecte à plein temps avec environ 2 ans d’expérience ou plus. Compétences : architecte de projet pour l’élaboration d’un projet en cours et/ou d’un ou plusieurs projets en phase de concours. Compétences : designer talentueux, orienté vers les solutions, attitude proactive, expérience avec Autocad, Adobe Creative Suite, Revit is plus, esprit d’équipe, néerlandais + anglais et/ou français – Candidature : envoyer cv/portfolio & lettre de motivation à info@transmail.be

________________________________________________________________________

Vacature 3 | Vacancy 3 | Poste Vacant 3

TRANS is opzoek naar een architectuur student om tijdens het academiejaar regelmatig mee te werken in het bureau.

TRANS is looking for an architecture student to work in the office regularly during the academic year.

TRANS cherche un étudiant d’architecture pour travailler au bureau régulièrement pendant l’année académique.

 

Contact

TRANS architectuur | stedenbouw c.v.b.a

Bomastraat 10 – 201
B-9000 Gent

+32 (0)9 279 99 17
info@transmail.be

TRANS is ingeschreven op de tabel van Orde van Architecten, provincie Oost-Vlaanderen.
Reglement van beroepsplichten

Copyright © 2019 TRANS architectuur | stedenbouw c.v.b.a.
Alle rechten voorbehouden

Website door So Uncalled—For.

architectuur stedenbouw