TRANS

Plantentuin Meise

In de plantentuin van Meise ontstaat met de realisatie van een gebouw dat ten dienste staat van het onderhoud van de tuin een ensemble van drie verwante gebouwen die in hun midden een logistieke buitenruimte afbakenen.
Het gebouw is gewikkeld in een zware muur van gestampte aarde, een ‘friendly wall’ die het traject naar het stookgebouw en de logistiek bruikbare oppervlakte maximaliseert. De wand levert de buren geen grens maar een stuk natuur: op de muur zal in het microklimaat onder de bomen een specifieke vegetatie ontstaan.
Aan het logistieke plein staan een aantal kolossale kolommen als oude bomen in de tuin. Tussen de kolommen is er toegang tot de ateliers, het magazijn en een buitenruimte die worden overdekt door een in de langse richting afhellend dak dat ondersteund wordt door onderspannen houten liggers. Opgebouwd uit gerecupereerde betonnen segmenten hebben de kolommen reeds een heel leven achter zich. Gestapeld als klassieke kolommen zijn het stille getuigen van de tijd en de natuur die het gebouw omringt.
Schijnbaar gebouwd voor de eeuwigheid is het gebouw een bron van materialen voor nieuwe constructies en een voorbeeldproject van circulair bouwen.
Het stookgebouw wordt gerestaureerd en voorbereid op een nieuwe toekomst. Het evolueert naar een energiehuis voor duurzame energieopwekking en waterrecuperatie.

 

architectuur stedenbouw