TRANS

Keperke Dilbeek 2012-2015

De gemeente Dilbeek heeft een in onbruik geraakt schoolgebouw, gelegen in deelgemeente Itterbeek, herbestemd tot kantoren voor de dienst financiën en wil daarmee ingaan tegen de tendens om patrimonium op te geven en diensten te centraliseren in nieuwe, soms overmaatse administratieve centra waardoor de deelgemeenten programmatorisch verarmen.

Een extra kamer, met exact dezelfde maatvoering als één van de bestaande klassen, werd toegevoegd aan de sequens van ruimtes. Alle kantoren op het gelijkvloers worden in enfilade geplaatst door strategische openingen te maken in de scheidingsmuren. De klassen werden omgevormd tot één langgerekte ruimte die het midden houdt tussen een landschapskantoor en een reeks kamerkantoren. Het contact tussen de medewerkers wordt bevorderd. De hoge klasramen laten daglicht diep in de ruimte doordringen en de solide materialiteit is een alternatief voor genormaliseerde, lichtgewicht kantooromgevingen. Zorgvuldig werden zoveel mogelijk karakteristieken en details van de school bewaard en gecomplementeerd met lambriseringen en faience waar littekens ontstonden. Het nieuwbouwgedeelte zet de traditie van verfijnd vakmanschap verder. De gevel van de nieuwe kamer is enkele graden gedraaid ten opzichte van de kamer zelf en richt zich naar de bezoeker, die het een voordeur aanreikt.

 

 

 

architectuur stedenbouw