TRANS

Imalso Antwerpen 2012-2017

Het Imalso gebouw is een modernistisch kantoorgebouw met ateliers, ontworpen door Vincent Cols & Jules De Roeck in 1953 en herbestemd en uitgebreid in opdracht van de Vlaamse Overheid in 2017.

In het bestaande Imalso gebouw werd een ruime patio gerealiseerd die de werkplekken en het magazijn van daglicht voorziet en toegang verleent tot het dakterras. Het gebouw werd energetisch en technisch geupgrade tot een hedendaagse werkomgeving, met behoud van de erfgoedwaarde.

Een compact, kruisvormig gebouw zet een stap achteruit ten opzichte van de Thonetlaan en laat ruimte voor het herbevestigen van de inkomzone van het bestaande gebouw. Een afbuigend pad verbindt beide gebouwen en geeft richting aan een wandeling in de schijnbaar onbegrensde ruimte op Linkeroever. Enkel via een ondergrondse verdieping zijn beide gebouwen fysiek met elkaar verbonden.

De kruisvorm is de schematische vertaling van een samenwerkingsmodel waarbij geen vaste werkplekken worden toegewezen maar een reeks ruimten wordt gecreëerd voor verschillende vormen van werken. Aan het uiteinde van elke vleugel worden afgesloten concentratieplekken voorzien, in het centrum een ontmoetingsruimte en tussen beide uitersten open werkplekken. Een overmaatse ruimte wordt vermeden. De in tegelpatroon gemetse gevels en de afrormosia rasterplafondbekleding zetten de orthogonaliteit van het gebouw voort in de constructie. De orthogonale opbouw, de raamopvatting en het materiaalgebruik van bestaand gebouw en nieuwbouw zijn verwant. De open binnenhoeken van het plan richten de blik op de kathedraal van Antwerpen, het MAS en de open ruimte van Linkeroever.

Het gebouw behaalt de hoogste score -vier sterren- volgens de waardering van kantoorgebouwen van de Vlaamse Overheid.

 

 

architectuur stedenbouw