TRANS

DC Gentbrugge 2019-2022

Het door Paul Felix ontworpen Dienstencentrum Gentbrugge, gesitueerd aan rand van de Gentbrugse Meersen, bestaat uit drie gebouwen die nauwkeurig aan elkaar werden geschakeld in een compositie die elk gebouw autonomie verleent maar ook laat meewerken aan de ruimte die tussen de gebouwen ontstaat.

Het ontwerp voor de transformatie stelt interventies voor die het karakter van de site omzetten van een administratief gebouw naar een stadsgebouw waar ontmoetingen tussen verschillende gebruikers centraal staan. Elk gebouw wordt bekroond met een uitbreiding – danszaal, kantoorruimte, en dakspeelplaats. Het voornemen van Felix om op de diepe balkons bloemen en planten te laten groeien wordt hernomen. Binnenin het gebouw krijgen alle delen van het programma een adres aan een publieke circulatieruimte. De bibliotheek vormt de spil van het gelijkvloers en wordt omgeven door open werknissen die het contact tussen verschillende gebruikers versterken.

Een vierde gebouw – de spektakelzaal – wordt toegevoegd aan de compositie die hierdoor wordt vervolledigd tot een alzijdige cluster in de open ruimte en die samen met de naastgelegen gebouwen een binnenplein omsluit. Nieuwe betonnen gevelelementen staan geordend in een ritme dat aansluit bij het ritme van het bestaande gebouw. De slanke panelen buigen af volgens een tektonische logica die de nieuwe bouwfase verbeeldt.

Het ontwerp stelt een radicaal vertrouwen in de dienende en genereuze ruimtelijkheid die de gebouwen aanreiken en breidt deze uit tot een nieuw ensemble.

architectuur stedenbouw