TRANS

Kerkhof Dilbeek 2012-2014

De begraafplaats te Sint-Ulriks-Kapelle gaat om met extremen. De site wordt geflankeerd door een grondstation voor elektriciteitsdistributie en de Brusselse ring. Gelegen tussen de overmaatse bedrading van twee hoogspanningspylonen, strekt de begraafplaats zich uit tegen de glooiingen van een landschap dat verder ongemoeid is gelaten.

De utilitaire realiteit van de nabije grootstad staat haaks op de sereniteit die een begrafenisritueel veronderstelt.
Het ontwerpvoorstel zorgt voor weerwerk: het ritueel wordt bij de hand genomen.

Een eenvoudige colonnade in L-vorm onthaalt de bezoeker en geeft de entree rugdekking ten opzichte van het grondstation. Enkele vergezichten worden gekaderd in een illusoire, bijna naiëve poging de dominante realiteit te vergeten.

Rouwenden vinden er een plek om te schuilen en dierbaren te groeten.

 

architectuur stedenbouw