TRANS

Administratief en Cultureel Centrum Lovendegem 2017

Het ontwerp plaatst het landschap op de voorgrond en het Administratief en Cultureel Centrum aan de rand van het landschap. Gebouw en open ruimte worden als complementen met elkaar verbonden.

Samen met de kerk en het bestaande gemeentehuis vormt het nieuwe centrum een driehoek die de site overspant en betekenisvolle routes in de dorpskern doet ontstaan. Aan het Administratief en Cultureel Centrum komen deze routes samen op een langgerekt voorplein dat door het gebouw wordt geflankeerd. Elk deel van het programma krijgt er een adres. Over de volledige lengte van het gebouw kan men terugkijken naar het oude gemeentehuis, de kerk en het landschap dat er tussen is ontstaan.

Het langgerekte gebouw is een ensemble, een collectie verwante gebouwen met elk een uniek karakter, die samen de diversiteit van het programma uitdrukken. Enkel de raadzaal met multifunctionele burgerruimte wordt vooruitgeschoven in de open ruimte. Het meest publieke deel van het programma op de meest zichtbare plaats van de openbare ruimte.

 

architectuur stedenbouw